Varna

Varna

Vackra Varna ligger beläget på den bulgariska kusten och här kan du se fram emot soliga dagar på stranden, varvat med goda restaurangbesök. När du befinner dig här får du inte missa att besöka det populära turistområdet Zlatni pjasătsi – också känt som ‘Golden Sands’. För dig som uppskattar intressanta fakta kan vi berätta att staden mellan 1949-1956 gick under namnet Stalin. Staden kallas ibland för Bulgariens kusthuvudstad, eftersom det är den största staden i landet som ligger belägen vid en kust. Sett till alla städer i landet är Varna den tredje största.

Upplev Varna

Varna är en mycket populär turiststad och här finns mycket att uppleva.

Sea Garden

Denna fantastiska park erbjuder fina rekreationsmöjligheter för vuxna, samtidigt som här finns mycket att göra även för de små. Börja dagen med att strosa runt och avnjut de vackra omgivningarna, för att sedan ta er en munsbit från något av alla de stånd som är placerade runtom i parken. Gör därefter ett besök i någon av parkens lekplatser, minitivolin eller minizoo. Här kan man med fördel spendera en heldag utan att tröttna. Både mat och dryck går att köpa på plats till ett vettigt pris.

Historiska Parken

Historiska Parken är ett populärt besöksmål där vi rekommenderar att du sätter av en heldag för besöket. Här får du ta del av flera historiska epoker och det finns mängder av statyer och vackra byggnader att titta på. Det finns också möjlighet till hästridning för den som önskar. Guidade turer finns för en billig kostnad om man vill få ut det mesta av sitt besök. Möjligheter att äta finns, men menyn är något begränsad. Det är dock hög kvalitet på mat och dryck här.

Varnas Retro Museum

Här får du en intressant möjlighet att ta del av hur Bulgarien såg ut under den tid som landet hörde till Sovjet. Räkna med 1-2 timmar för att gå igenom hela utställningen, vilken ligger i bottenplanet på Grand Mall Varna. Även om du inte är särskilt intresserad av historia måste du nästan besöka utställningen bara för att ta del av de fantastiska bilar och andra fordon som finns utställda här inne.

Stone Forest

Här får du ta del av en samling stenar som av naturen slipats till märkliga formationer. Det är en riktigt häftig upplevelse som brukar uppskattas av både vuxna såväl som barn. Eftersom här inte finns något skydd från solen rekommenderas inte att lägga besöket till en väldigt varm dag. Ta det hellre en dag med lite vind, alternativt tidig morgon/kväll. Glöm inte vätska och en liten matbit för energin.

Cathedral of the Assumption of the Virgin

Om du uppskattar vackra kyrkor ska du göra ett besök hit. Ett tips är att besöka den när det börjar bli mörkt ute, då det är en mycket vacker syn när katedralen är upplyst på kvällen. Den gör sig inte lika bra i dagsljus. Det går bra att gå in här och vi rekommenderar dig att ta en titt på den fantastiska målningen som ligger i de inre delarna av katedralen.

Aladzha Monastery

Detta kloster ligger beläget uppe bland klipporna, inte så långt ifrån Golden Sands. Det går att vandra hit via olika slingor och för familjen kan den blå slingan vara att rekommendera – denna tar ungefär 60 minuter att genomföra. Har ni små barn i familjen kan detta vara värt att vänta med tills de blivit lite större, då det är en del klättring som behövs göras för att kunna uppleva allt. Glöm inte vatten!

Varnas Arkeologiska Museum

För den som har minsta lilla intresse av historia är detta museum ett måste att besöka. Här finns en imponerande samling av historiska föremål – framförallt från romartiden men också från många andra eror. Museet har fått mycket gott betyg från tidigare besökare och är ett populärt besöksmål i staden.

Butterfly House Varna

Här får du uppleva fantastiska fjärilar på nära håll – och har du tur kan du till och med få hålla i en då de ibland landar på besökarna. Denna lilla “utställning” drivs av en mycket passionerad fjärilsälskare och det finns även flera andra kryp att titta på här inne.

Shopping i Varna

För den shoppingsugne finns flera olika möjligheter att spendera pengar i Varna. Här finns allt ifrån större shoppingcenter till lokala butiker och marknader. Icke att förglömma alla gatuförsäljare som dyker upp som gubben i lådan överallt, vilka säljer allt ifrån blyertsteckningar till “äkta” märkesprylar och små flätade armband.

Varna Mall

I Varna Mall hittar du framförallt internationella klädkedjor och andra välkända märken. Gallerian är inte jättestor men här finns möjlighet att köpa kläder, skor och leksaker. Det finns också några restauranger och det är överlag väldigt rent och fräscht härinne – även på toaletterna. Parkering är gratis.

Delta Planet Mall

Detta är ett stort shoppingcenter med många olika butiker att välja bland. Här kan du med fördel spendera flera timmar bara på att strosa runt och se vad som erbjuds. Det är inte så väldigt många internationella märkeskedjor som huserar i denna galleria, så här har du verkligen en chans att ta del av landets egna inhemska märken. Det innebär goda fyndmöjligheter.

Marknaderna längs Piskulev Street

Om du beger dig på en promenad längs med Piskulev Street finns här flera marknader längs denna. Det är här du kan göra de riktiga fynden och här kan du köpa allt från kläder och smycken till leksaker, frukt och grönt. Tänk på att det är kontanter som gäller när du handlar på marknaderna.

varna shopping - Varna
The vintage street: En turistgata med shopping i Varna.

Äta i Varna

I Varna finns mat från alla världens hörn – och också i alla prisklasser. Några restauranger som är populära både bland turister såväl som lokalbor är bland annat dessa:

  • El Kapan: Denna restaurang ligger precis vid stranden och kan förutom en makalös utsikt även briljera med riktigt god mat. Inspiration till denna hämtas främst från det Västindiska köket, men du kan också äta riktigt god Medelhavsmat här.
  • Di Wine Restaurant & Wine Cellar: I denna gemytliga atmosfär kan du njuta av god mat och fantastiska viner. Utbudet kan vara något begränsat under lågsäsong, så om du vill få ut mesta möjliga av ditt besök här, rekommenderar vi att du gör ditt besök under högsäsong. Deras Angus Steak rekommenderas varmt.
  • Villa Marciana: Hit ska du gå om du vill äta i en fantastisk miljö. Stor fokus har lagts på innemiljön – och till och med inneträdgårdar finns. Här är väldigt familjevänligt och det finns många alternativ på menyn. Maträtterna är hämtade främst från Medelhavet och det franska köket.
  • Captain Cook Fish & Beef Restaurant: Detta är en riktigt romantisk restaurang där du blir gott omhändertagen av en egen värd eller värdinna hela kvällen. Maten är exklusiv och ligger i den övre prisklassen. Restaurangen erbjuder också en härlig vy över yachthamnen.
  • Marche: Här får du en bred meny med klart vettiga priser. Marche är väldigt populärt både bland turister såväl som de boende, framförallt på grund av de vettiga priserna som kombineras med mycket god mat. Eftersom menyn är väldigt bred brukar stället uppskattas lite extra mycket av barnfamiljer, då det brukar finnas något som tilltalar alla här.

Resa hit och runt

Enklaste sättet att ta sig till Varna från Sverige är genom att flyga dit. Varna har en egen flygplats, vilken är landets tredje största flygplats näst efter Sofias och Burgas flygplatser. Reser du med bil genom Europa är den kortaste vägen drygt 270 mil och resan beräknas ta 30 timmar om man reser nonstop hela vägen. Enklare är då att boka en hyrbil innan avresa och ta sig runt med bil på plats. Ska du bara ta dig runt i Varna tar du dig enklast till fots eller med taxi. En busstation och en tågstation finns, men dessa tar dig endast på längre resor ut i landet.