Nessebar

Nessebar

I denna gamla bulgariska stad är du överallt omringad av historiens vingslag. Hela staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och här finns ringmurar och flera vackra ruiner att besöka. Det finns också ett populärt arkeologiskt museum. För den som vill ha lite mer fart och fläkt kan man ta en heldag på den välbesökta vattenparken, eller bara ligga och njuta på den kilometerlånga stranden. Härifrån har du dessutom bara fem kilometer till Sunny Beach.

Upplev Nessebar

Det är framförallt en stor andel kulturhistoriska upplevelser som går att ta del av i Nessebar – men det finns också en del annat roligt att göra.

Aqua paradise water park Nessebar (Aquapark Nessebar)

Denna populära vattenpark har så många som 38 olika vattenrutschkanor och totalt 60 olika attraktioner. Här finns något för alla åldrar. Ett tips är att boka biljetterna på nätet, då detta ofta blir billigare än att köpa i entrén. Här spenderar ni en heldag utan problem och det finns ett flertal restauranger i närheten om ni inte vill ta med egen mat.

Old Nessebar

Den del av Nessebar som går ut på halvön kallas för Gamla Nessebar och att besöka denna är som att resa bakåt i historien. Mysiga kullerstensgator samsas med gamla stenhus och en fantastisk vy ut över havet. Här finns en mängd små butiker som säljer souvenirer av alla dess slag, så här kan du säkra presenterna till alla där hemma.

Vinprovning i Messembria

Här kan du unna dig en 30 minuters gratis vinprovning mitt i hjärtat av Nessebar. Efteråt har du så klart möjlighet att köpa de viner som provats, från ägaren som bedriver en mysig gårdsförsäljning. Det finns också ett fint utbud av andra högkvalitativa viner att köpa och priset på dessa är klart överkomligt. Denna vinprovning brukar vara mycket uppskattad bland turister.

St Stephens Church

Denna kyrka skiljer sig utseendemässigt lite från de andra kyrkorna i Nessebar. Ska du bara besöka en enda kyrka under ditt besök är denna en stark kandidat. Ett invändigt besök är ett måste, då väggarna är fulla med fantastiska fresker och man känner sig riktigt ödmjuk efter ett besök i denna heliga kyrka.

Church of Saint Sophia

Denna kyrkoruin är riktigt maffig att beskåda och eftersom den ligger i gamla stan (Old Nessebar) kan du så att säga slå två flugor i en smäll. Det är inget utflyktsmål som kräver en hel, eller ens hel halv dag. Istället tar du dig en liten tur runt i ruinerna och insuper atmosfären under tiden du ändå befinner dig i gamla stan. Efteråt kan du njuta av en fika på det närliggande cafét.

Museum Ancient Nessebar

Detta vackra museum har en hel del intressanta föremål att beskåda. Det går att få ljudguidning – något som kan vara värt att ta del av om du är intresserad av historien bakom de olika föremålen. De säljer också en helt fantastisk glass här.

Church of the Holy Archangels Michael and Gabriel

Denna vackra kyrka har en helt fantastisk exteriör som med fördel kan upplevas under både dag- såväl som kvällstid. Har du möjlighet tycker vi att du ska besöka kyrkan både i ljus och i mörker, då det tack vare dess fantastiska belysning är som två skilda upplevelser att se denna under dagen och under kvällen. Även omgivningarna runt kyrkan är vackra och väl omhändertagna och man kan med fördel slå sig ned på en bänk utanför kyrkan och bara njuta av miljön och atmosfären där.

Church of Christ Pantocrator

Också denna kyrka ligger belägen i gamla Nessebar. Dess utsida är mycket vacker och på torget runt denna finns mängder av fina blommor planterade. I denna kyrka går det att gå in, men då måste man betala inträde. Detta är inte alls dyrt och det är väl värt pengarna. Det är dock inte alltid kyrkan är öppen.

Church of St. John the Baptist

Precis som de flesta andra kyrkobyggnader i Nessebar, ligger också denna belägen i gamla stan. Detta är en av de kyrkobyggnader som går att gå in i, för en mycket billig entrékostnad. Tänk på att om du vill fotografera inne i kyrkan får du inte använda blixt. Här inne finns både häftiga fresker såväl som imponerande arkitektur att ta del av.

Äta i Nessebar

Det finns inte supermånga restauranger att välja mellan i Nessebar – men ändå tillräckligt många för att du kan äta på en ny restaurang varje kväll under ditt besök i staden – om du vill. Några av de mest populära restaurangerna i Nessebar är dessa:

 • Old Sailor: Denna restaurang är väldigt omtyckt och brukar rekommenderas både av turister såväl som lokalbor. Här kan du smaka på det bulgariska köket och de har också en hel del rätter från havet. Abborren rekommenderas.
 • Stariat Kavak The Old Tree: Här får du stora portioner och mycket god mat, till en väldigt billig kostnad. Restaurangen är dessutom känd för att ha en väldigt omtyckt personal och de har satsat mycket på just kundernas upplevelse.
 • Familia Fish & Grill: Denna restaurang erbjuder läcker mat och en enastående utsikt och ett tips är att boka ett bord framåt sen eftermiddag, då ni har en makalös utsikt över solnedgången härifrån. Restaurangen har också en lekplats för barnen, vilken brukar vara mycket uppskattad bland de små i familjen.
 • Emona: Om ni har svårt att komma överens om vilken typ av mat ni vill äta, ska ni göra er en tur till Emona. Här finns en väldigt bred meny, där både fisk, kött, vegetariskt och pizza erbjuds. Du betalar för fisk och kött per hekto här, vilket innebär att det är svårt att avgöra priset på middagen på förhand. Det går dock alltid att fråga ungefär hur mycket de olika bitarna väger för att få ett hum om kostnaden. Det är dessutom ganska billigt att äta här, med svenska mått mätt. Servicen är mycket god.
 • Kristal: Också detta är en restaurang som erbjuder en fantastisk vy ut över havet. På menyn hittar du mat från det lokala köket, tillsammans med goda rätter från havet. Vi rekommenderar att prova på någon rätt från det senare sortimentet – det är restaurangens specialitet.

Shoppa i Nessebar

När det gäller shopping i Nessebar är det lokala butiker som står för utbudet. Närmaste shoppingcenter finner du i Burgas. Några av de mer populära butikerna i Nessebar är dessa:

 • Kashmiri.bg: Här hittar du ett stort utbud av kläder och accessoarer av god kvalitet. Priserna är låga redan i utgångsläget, men om du kommer överens med den mycket trevliga ägaren går det ofta också att förhandla om priset.
 • Art Shop Orange: En gullig liten souvenirbutik där du kan köpa högkvalitativt stengods och andra konstverk i keramik. Här hittar du allt från vackra tallrikar och skålar till prydnadsfigurer.
 • Ji’votnoto and Gallery TA: Här hittar du unik shopping i en butik/galleri som dessutom är en del av ägarens hem. Om du är ute efter föremål som ingen annan har ska du styra din kosa hit.
 • JCraft Jewelry Shop: Denna juvelerare säljer högklassiga och exklusiva smycken. Många av smyckena i butiken är helt unika och görs endast i ett enda exemplar.
 • Original Bulgarian Wine Shop: Även om detta är en relativt liten vinbutik är den väl värd ett besök. Utbudet av olika viner är generöst och de har även det berömda Ice Wine här. Priserna är dessutom lägre än hos många andra vinbutiker.
 • Bulgarian Factory Store: Om du ska köpa dig en väska när du befinner dig i Nessebar är det hit du ska gå. I den lilla butiken trängs ett stort antal olika väskor och även flera andra fina lädervaror. Priserna är dessutom avsevärt lägre än vad en motsvarande produkt kostar hemma i Sverige.

Resa hit och runt

Till Nessebar reser du smidigast genom att flyga till Burgas. Det går direktflyg från Arlanda och själva flygresan tar ungefär tre timmar. Därefter ligger Nessebar ungefär trettio minuters restid från flygplatsen. Om du bilar ned genom Europa har du ungefär 300 mils bilresa att se fram emot – åker du helt utan stopp tar det omkring 33 timmar. Runt i Nessebar tar du dig enklast till fots, eftersom staden är så pass liten. Vill du till Sunny Beach eller Burgas är det lokalbussen som gäller. En resa till Sunny Beach med bussen kostar ungefär 3 svenska kronor.