Bulgarisk mat & dryck

Bulgarisk mat & dryck

Mat

Det bulgariska köket är ganska säreget, även om inspiration hämtats från balkan och den slaviska kulturen. Maträtterna är hämtade från jordbruket och det märks att de i Bulgarien är vana vid att ta tillvara på alla delar av djuren. Till exempel är en av landets delikatesser en soppa som är gjord på komage – sjcumbe chorba. Kött överlag är populärt – du kan äta torkat kött som lukanka och sudjuk eller bearbetat kött som kebabtje (avlånga köttbullar) och kjufte (pannbiffar). Något annat som du inte får missa när du är i Bulgarien är deras fårost. Denna är vida omtalad och berömd för sin goda och mycket intensiva smak.

Om du är ute och går i staden, kommer du med största sannolikhet lägga märke till alla små gatukök som säljer snabbmat – en populär “rätt” är pizzaslicar. Till dessa serveras två olika typer av “sås” – majonnäs och ketchup. Om du inte är väldigt akut hungrig kan du med gott samvete skippa dessa pizzaslicar – de är ganska flottiga och smaklösa.

Dessert

När det kommer till desserter kan du i Bulgarien avnjuta ett stort utbud av olika delikata valmöjligheter. Några vanliga efterrätter i landet är till exempel:

  • Choklad
  • Garash (olika typer av bakverk)
  • Tulumbichki (friterad deg)
  • Baklava (en slags kaka gjord på filodeg)
  • Kozunak (sött bröd med frukt i)
  • Mekitsa (torkat bröd med yoghurt)
Kozunak - Bulgarisk mat & dryck
Kozunak – Ett sött bröd med frukt i som äts framförallt vid påsk.

Dryck

I Bulgarien produceras en hel del vin och om du uppskattar denna dryck rekommenderas du att prova på olika sorter när du befinner dig i landet – här finns många mycket goda vinsorter att ta del av. På många ställen produceras vinet lokalt, vilket gör att du har en smakresa framför dig om du rör dig runt i landet. Bulgarerna är mycket stolta över sitt goda vin. Också öl är en dryck som är vanligt förekommande och faktum är att det också finns många lokala ölproducenter i landet. Två bulgariska ölmärken som är mycket populära är Kamenitza och Zagorka, men det finns många fler märken att upptäcka under din resa. Föredrar du alkoholfria alternativ ska du prova på mineralvatten. I Bulgarien finns över 600 olika mineralvattenkällor och det finns därför ett gott utbud av olika vatten att välja bland.