Bra att veta vid resa till Bulgarien

Bra att veta vid resa till Bulgarien

Vaccin

När du reser till Bulgarien krävs inga obligatoriska vaccinationer. Däremot kan det vara klokt att se över det grundskydd du har mot polio, stelkramp och difteri. Det rekommenderas också att vaccinera sig mot Hepatit A och B.

Språk

Det officiella språket i Bulgarien är bulgariska och här talas även tyska och engelska. Framförallt är det tyska språket väldigt gångbart och det är främst den yngre generationen som är duktiga på engelska.

Undvik att bli lurad

Något du bör vara observant på är bulgarer som vill “svartväxla”, det vill säga att de vill växla kontanter med dig. Dessa har som regel ett likartat tillvägagångssätt där de först visar dig de sedlar du ska få växla till så att du kan kontrollera att allting stämmer – för att sedan när du inte märker byta ut en stor andel av sedlarna mot några liknande som har ett avsevärt lägre värde. Samma tillvägagångssätt kan också förekomma när någon ber att få köpa något av dig – exempelvis din mobiltelefon eller något annat av värde. Också ficktjuvar är relativt vanligt förekommande.

Dricksvatten

Kranvattnet i Bulgarien rekommenderas inte att dricka – köp istället vatten på flaska. Annars riskerar du att bli sittande på toaletten istället för på stranden under din resa.

Hygien och mat

Salmonella är vanligt förekommande i Bulgarien och du bör därför alltid tvätta händerna noggrant i samband med måltider. Det kan också vara klokt att välja restaurang “med ögonen”, vilket innebär att du väljer en restaurang som ser relativt fräsch ut. Salmonella är ingenting man vill dra på sig på semestern – ett sista tips gällande maten är att undvika de vanligt förekommande matstånd som säljer kycklingkebab.

Fotografering

Något som inte många turister har vetskap om, är att det i Bulgarien är förbjudet att fotografera vissa offentliga byggnader. Om du är osäker rekommenderar vi därför att du rådfrågar någon kunnig innan du fotograferar, för att inte riskera att få problem med polisen.

Svenska ambassaden

Den svenska ambassaden i Bulgarien har sin bas i Sofia – närmare bestämt på 54 Dondukov Blvd. Du kan komma i kontakt med denna genom att antingen maila på adressen sofia.swecons@consulateofsweden.eu, eller ringa på telefon +359 2 4177178 eller +359 898 793336.

Valuta

I Bulgarien används bulgariska leva. Här är det vanligast förekommande att betala kontant – långt ifrån alla restauranger, butiker och liknande accepterar kortbetalning. Se därför till att alltid ha kontanter med dig när du ska göra något. Prisläget i Bulgarien är avsevärt billigare i Sverige och en måltid ute för två personer kostar ofta mindre än hälften mot vad det skulle kosta på en motsvarande restaurang i Sverige. Ju längre bort från stränderna och de största turiststråken du kommer, desto billigare det också som regel att både äta och shoppa.

Dricks

Att ge dricks när du är nöjd med servicen är väldigt uppskattat i Bulgarien. När du åker taxi är det vanligt att avrunda uppåt, men är du mycket nöjd med din chaufför är 10-15 procent av beloppet en vanlig summa att ge i dricks. Samma procentsats gäller för dig som vill betala dricks efter ett restaurangbesök.

Taxi

Att resa runt med taxi är i Bulgarien relativt billigt. Alla taxibilar är dock inte utrustade med taxameter och om du ska resa med en sådan taxibil är rekommendationen att göra upp med chauffören om priset på förhand. Risken är annars att din resa blir väldigt kostsam.

bulgarien nessebar taxi - Bra att veta vid resa till Bulgarien
Oftast är det lätt att hitta taxi i Bulgarien. Denna bild är tagen i Nessebar.

Eluttag

Eluttagen i Bulgarien är av typ C. Det innebär att du som reser från Sverige inte behöver någon reseadapter för att kunna använda deras eluttag.

Landsnummer

Landskoden till Bulgarien är +359. På många telefoner slår du 00 istället för +, dvs 00359.